14 häftiga fakta om renar som du kanske inte känner till

Rangifer tarandus är det vetenskapliga namnet på det djur som vi oftast kallar renar. De tillhör samma familj som hjortar och det finns mer än ett dussin underarter.

I den är artikeln kommer du få lära dig 14 häftiga fakta om det fantastiska djuret ren. Men innan vi går in på varje fakta var för sig ska vi besvara en fråga många har om renar. För vem älskar inte rudolf med röda mulen?

Finns det renar med en röd mule?

Du kanske minns Rudolph the Red-Nosed Reindeer och hans glänsande röda mule. Forskare säger att det inte bara är möjligt utan även vanligt att tomtens pälsbekanta vänner har en rosenröd näsa. Renar har 25 % fler blodkärl i näsan än människor. Detta bidrar till att hålla näsan varm, vilket gör att de kan värma upp den iskalla luften innan de andas in den. Exponering för extrem kyla eller motion ökar blodflödet, och med så många extra blodkärl i näsan kan de få en ljusrosa färg.

14 häftiga fakta om renar

1. I det vilda färdas vissa renar mer än 3 000 mil under ett enda år.

2. Renar gillar att det är kallt! De är inhemska i arktiska och subarktiska områden samt tundra och boreal (läs: snö, snö, snö!) i norra Europa, Sibirien och Nordamerika.

3. Renar tillbringar upp till 40 procent av sitt liv i snö, så de har utvecklat särskilda anpassningar för att överleva de kyliga förhållandena. Deras klövar (som är delade i två) sprider sin vikt och hjälper dem att stå på snö och mjuk mark. Deras ihåliga päls hjälper dem att hålla kvar värmen, och de är dessutom bra simmare!

4. Renar färdas i flockar på 10 till flera hundra djur. De följer i allmänhet födokällor upp till 1 000 mil, särskilt när det är svårare att hitta det på vintern.

5. I många kulturer används renar för att dra slädar och slädar. Det finns bevis för detta som går tillbaka till Sibirien för 7 000 år sedan!

6. Skägg från renar? På vintern växer ansiktshåret så långt att det täcker munnen, vilket skyddar nosen när renen betar i snön.

7. Manliga renar har högre rop än honor. Hanarna använder en liten påse under huden på halsen som de blåser upp för att ge ifrån sig ett högljutt böl.

8. För nästan alla sorters renar gäller att både han- och honrenar har horn. Honorna tappar sina horn när de föder på våren.

9. Har du sett filmen Frozen II? Den påhittade Northuldra-stammen som du ser i den förtrollade skogen är baserad på samerna – de berömda renskötarna i Nordnorge! Samerna använder verkligen renar för att dra slädar genom snön, precis som Sven gör i filmen (och som tomten gör på julafton)!

10. De finska skogsrenarnas klövar har en speciell skopa som hjälper dem att leta efter lavar och mossa i snön.

11. Finlands ursprungsbefolkning, samerna, har mer än 400 ord för mat, verktyg och andra produkter som tas från renar. Deras ord för ren, raingo, kan vara det som det gemensamma namnet härstammar från.

12. Under de varmare månaderna äter renarna gräs, svamp och växter. På vintern äter de främst mossa och lav. Renarna har ett starkt luktsinne som hjälper dem att sniffa upp mat under snölagren.

13. Renar får nya horn varje år.

14. Den finska skogsrenen, som man kan hävda är tomtens kända renar, är den största renarten. De är över sju och en halv meter långa.

Svar på frågor om renar

Hur många renar finns det i världen?

Enligt vetenskaplig forskning finns de största populationerna och hjordarna av renar i Ryssland, med ett spann på 400 000-1 000 000 renar, medan de näst största hjordarna med 28 000-385 000 renar finns i Kanada. Renpopulationerna har statusen Sårbar eftersom deras antal minskar snabbt och de är nära att bli utrotningshotade.

Vilken typ av djur är en ren?

Renar och karibor är underarter av samma art som hör till hjortfamiljen, förutom att de har stora horn.
Vilken djurklass tillhör renen?

En ren (Rangifer tarandus) tillhör klassen däggdjur och familjen Cervidae. Det är samma arter i familjen hjortdjur, men med stora horn eller horn, och till skillnad från hjortdjursarter föredrar renar att leva i kalla klimat.

Var bor renar?

Renar är en nära art i familjen hjortdjur som lever i tundraområden och grässlätter, men renar lever främst i kalla vinter- och snöområden. En ren kan inte leva utanför den kalla luften, vinterklimatet och snöområdena. Det är därför de främst finns i Nordamerika, Kanada, Europa, Ryssland och Alaska, närmare de nordliga arktiska områdena.

Vad är renens livsmiljö?

Renar föredrar att bo i områden med vinterklimat med snö som Alaska, Europa, Nordamerika och norra Asien. Dessa djur trivs i bergskedjor, på den arktiska tundran och i skogsområden. Dessa djur har endast domesticerats i Europa.

Vem lever renar med?

Renar är sociala djur som alltid lever i grupper som kallas hjordar. De reser, vilar och äter i en grupp på minst 10 renar till några hundra. Deras grupp blir mycket större under vårsäsongen och blir ofta flera tusen till antalet.

Kan renar se ultraviolet ljus?

Renar har också anpassat sig för att kunna se ultraviolett ljus. Människor är inte främmande för ultraviolett ljus, men vi kan inte se det. UV-strålar är allmänt kända för att orsaka solbränna eller snöblindhet genom att reflektera starkt på den vita snön. Renar har dock anpassat sin förmåga att se dessa våglängder. Detta skyddar inte bara deras ögon utan gör också att de bättre kan se mat eller andra djur som är kamouflerade i snön.

Hur länge lever en ren?

Den genomsnittliga livslängden för en vild vuxen ren är cirka 15 år, men de kan leva upp till 20 år i fångenskap. Hanar har en kortare livslängd än honor. De lever upp till 4 år kortare än honor.

Hur förökar de sig?

Renarnas häckningssäsong börjar i slutet av september och pågår till början av november. Under den här säsongen slåss hanarna om honorna med sina renhorn. Den renhane som vinner striden kan välja så många som 15 honor för parning. När parningen är avslutad går honan till en isolerad plats för att föda en kalv. En renhona har en dräktighetsperiod på 228-234 dagar.

Vilken är renens bevarandestatus?

Bevarandestatusen för renen och dess underarter har fått statusen Sårbar av Internationella naturvårdsunionen. Det innebär att om populationerna av renar fortsätter att minska kommer de att få status som utrotningshotade arter. Djurpopulationen är nära att betraktas som utrotningshotad eftersom de endast finns i vissa snötäckta områden som den arktiska tundran, norra Asien och Nordamerika.

Källor:
https://www.osc.org/reindeer-facts/
https://tinybeans.com/reindeer-facts/
https://www.animalfactsencyclopedia.com/Reindeer-facts.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.